Защо фламингото стои на един крак

Пътешествия on

Фламингото се различава по много неща от другите птици: дължи окраската си на храната, долната част на клюна му е неподвижна и, накрая, може дълго да стои на един крак. Учените обясниха необходимостта от това.

Фламингото има необичайна анатомия. Тялото, което изглежда масивно, е разположено на тънки дълги крака; шията също е дълга. Обитавайки бреговете на водоемите, фламингото често стои на един крак, както във водата, така и на сушата. Изниква въпросът: как може да почива в тази неудобна поза? Учените изясниха причината.

Преди имаше няколко версии: в частност, някои орнитолози предполагаха, че ако е на един крак, птицата може да излети по-бързо, когато забележи хищник. В списъка от възможни варианти беше и стремежът да запази топлината и да отпочинат краката поотделно. Наблюденията над карибското фламинго в продължение на няколко месеца опровергаха две от тези хипотези.

Стана ясно, че стоенето на един крак действително е свързано с топлообмена: съотношението на непокритите с пера крака и тялото е такова, че когато има вятър, птицата губи много топлина. Затова фламингото топли краката си, като ги скрива един след друг в перушината. При това тази поза не изисква никакви усилия: специално физиологично приспособление предотвратява сгъването на опорния крак, заради което той остава изпънат дори без мускулно напрежение.

Учените се опитаха да изяснят дали фламингото има предпочитания към левия или десния крак в ролята на опорен, но не беше открита някаква закономерност, което също доказва необходимостта да се топлят краката един след друг.

Коментар (1)

  1. Rangle 3 years ago

    I guess finding useful, reliable inoirmatfon on the internet isn't hopeless after all.

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*