10 факта за Стела Макартни
23.12.2016 iamfashion

 

През ноември 2016 г се състоя 3-то ежегодно събитие Kering Talk, на което дизайнерката разказа за себе си, за марката си, за отговорността.

  • Искам да създавам красиви и луксозни неща, но искам и да нося отговорност и да работя за идеите за етично производство и потребление.

 

  • Аз съм като майка ми и баща ми, те силно ми влияят и днес. Израснах в био ферма на село, където с братята ми и сестрите ми бяхме отглеждани като вегетарианци. Наблюдавахме смяната на сезоните, живота на животните, работата на фермерите. Мисля, че сме късметлии. Именно тези принципи са залегнали и в работата ми.
  • Когато започнах, ми се смееха. Казваха ми, е нищо няма да се получи, но аз продължавах да работя. Не се предадох!
  • Имах голям късмет в началото на кариерата си. Когато напуснах Central Saint Martin, веднага ми предложиха работа – можех да стартирам при големите играчи в модата. Имах възможност да кажа, че не искам да играя по правилата и да хлопна вратата след себе си. Аз обаче предпочетох да проведа разговор с работодателите си и да им обясня, че е добре да се опитат да погледнат по друг начин на вещите.
  • Работата ми е като пътешествие, по време на което имам още много да уча. Уча се всеки ден. Може би това е най-завладяващото в това, което правя. Постоянно откриваме нещо ново: технологии, екологичност, производство… Например за две години нашата компания разработи програма за извличане на вискоза изключително от устойчиви гори.
  • Имам приоритети. На първо място обръщам внимание на това работата ми да не застрашава околната среда. Най-важното, което правим в Stella McCratney, е опазването. Никога не използваме естествена кожа. Не боядисваме дрехите с вредни химикали, които могат да причинят много заболявания и да навредят на околната среда. Следим нашето производство да не става причина за неефективно използване на животни и растения.
  • В момент, в който другите марки оставят следа върху околната среда, не мога да седя и да се преструвам, че съм съвършена. Когато създавам поредната чанта, някъде по пътя нанасям на природата някаква вреда… Много искам да бъдат ограничени тези вреди. Абсолютно съм убедена, че има много възможности да се направи това. Мисля, че е прекрасно, че в модната индустрия вече постоянно се говори за това.
  • Кълна се в Бога, нямам намерение да превърна целия свят във вегетарианец! Но признавам, че ме безпокои факта, че виждам колко излишък има в съвременното общество. Например месната промишленост и животновъдството създават около 18% от всички глобални емисии на парникови газове. За сравнение транспортният сектор произвежда около 13%.
  • Разбира се, много ми се иска хората да се присъединят към мен. Просто смятам, че това е единственият възможен път пред нас. Виждам, че нещо подобно се случва и в другите отрасли, които отдавна с внимание се отнасят към това по какъв начин работят и носят отговорност. Това е част от развитието, част от бизнеса.
  • Старая се да не забравям за отговорността от избора, който съм направила. Просто няма да имам работа, ако хората престаната да купуват продуктите ми. Затова е важно да се осъзнава как, кога и какво консумират хората. Постоянно изучаваме мнението на клиентите си и се опитваме да му повлияем.
Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*