5 задължителни хранителни продукта през зимата
08.12.2017 iamfashion

 

Лошото настроение и липсата на сили през еснно-зимния период често са свързани с недостига на витамини в организма. Ето какво трябва да добавим в менюто си, за да балансираме хранителния режим, който през лятото беше богат на плодове и зеленчуци.

Мазна риба

salmon

 

През зимата се усеща остра нужда от витамин D, който се синтезира в организма под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Той отговаря за изработването на много хормони и пряко влияе на качеството на живот. Хубави зъби, здрава нервна система, чиста кожа и силен имунитет – те до голяма степен са негова заслуга. Единият начин да се приеме витамин D е чрез слънчевите лъчи, а другият – чрез храната. Главният източник е мазната риба: треска, херинга, скумрия и сьомга.

Бадем

almond

Косопад, сивкав тен, чупливи нокти и пигментни петна – всичко това е от недостиг на витамин Е. Тъй като това вещество не може да се натрупва в организма, запасите трябва да се попълват редовно. На помощ идват бадемите и стдено пресованите растителни масла.

Шипка

rosehip

Може да се слага в чая или да се пие чиста отвара от шипка. Тя снабдява организма с витамин С, чийто дефицит води до отслабване на имунитета и чести простуди. Витамин С е и силен антиоксидант, който участва в регенерацията на кожата, поддържа я по-дълго млада, а на организма помага да изработва колаген.

Морков

carrot

Пресни или варени, те трябва да са задължителен компонент в менюто ви всеки ден. Богат на витамин А, морковът помага да се защитите от грип и бронхит. Освен това ще подобри състоянието на кожата, ноктите и косата. А като бонус ще получите свеж цвят на лицето.

Шам фъстък

pistachio

Още един много важен витамин за поддържане на имунитета – В6. Полезен е и за укрепване на нервната система. Потребността от него се повишава особено през есенно-зимния период, когато организмът губи много сили за затопляне на тялото по време на спорт или стресови натоварвания. Този витамин можем да получим от ядките и в частност от шам фъстъка, който е лидер по показатели сред тях.

Това са съветите на Harper’s Bazaar, за да не изпаднете в депресия, да подобрите състоянието на кожата и на организма като цяло.

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*