Елза Скиапарели и Салвадор Дали – модата се жени за изкуството

Елза Скиапарели и Салвадор Дали – модата се жени за изкуството
03.01.2018 iamfashion

Защо е толкова важна изложбата в Сейнт Питърсбърг, Калифорния?

Новата изложба в The Dalí Musuem „Dalí & Schiaparelli, In Daring Fashion“ е аплодисмент към ексклузивността на една от най-важните модни колаборации в света – между Салвадор Дали и Елза Скиапарели. Днес за нас е обичайно явление колекция на H&M в колаборация с Alexander Wang или Louis Vuitton да си сътрудничи с Джеф Кунс. „Изкуството-среща-модата“ е явление, което промени хода на историята, но за първи път го правят възможно дизайнерката Елза Скиапарели и артистът Салвадор Дали.

Габи Колева – приятел на Anotherfashion – ни прави съпричастни на това ексклузивно събитие. 

„Двамата са се признавали един друг като гении, а отношенията между тях били основани на дълбоко уважение. Да се посмеем над иронията и да се опитаме да създадем нещо ново, което да вдъхновява – това е важно. Дразня се колко посредствена е станала днес модата“, споделя инициаторът на проекта Ханк Хейн, директор на музея.

Дизайнерът, измислил банските от две части и художникът, направил първото видео – творци, които се вдъхновявали един друг през целия си живот. Първият предмет на Дали, създаден за Скиапарели, бил пудриера във формата на телефонна шайба през 1935 г. По време на войната Елза пуснала линия козметикаShocking Radiance, която Дали оформил в стил Ботичели.

Изложбата „Dalí & Schiaparelli, In Daring Fashion“ е открита до 18 януари 2018 г.

Още от Габи Колева може давидите ТУК и ТУК.

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*