Зимата, косата и шапките
13.01.2018 iamfashion

Защо косите ни хвърчат в студа и как да ги приземим

Влизате сутрин в офиса, сваляте шапката и виждате ореол около косата си. Едно от най-дразнещите неща, които се случват с косата ни през зимата, е, че тя се наелектризира.

Причините за това са няколко.

На първо място е смяната на температурата – когато излизаме от затоплено помещение навън на студа. И обратно. На второ – различното ниво на влажност: навън е влажно, а в затоплените помещения въздухът е сух. Хидролипидният слой на косъма изтънява и зарядът му става отрицателен. Минусът отблъсква минуса и върху главата ни настава хаос.

За да се справим с проблема, трябват мощни подхранващи балсами, двуфазни спрейове, олиа за коса, серуми и маски. Често на опаковките им е нарисувана снежинка.

С маските е лесно: избирайте такива, в чийто състав има масла – от авокадо, маслина, маракуя, жожоба… Ако за лятото те са тежки за косата,през зимата са суперефективни. Но трябва да запомните: обикновените масла за връхчетата на косата не могат да се справят с проблема сухота и наелектризиране.

За да уплътните хидролипидния слой на косата и да й придадете плътност, използвайте средства със силикон. Те създават защитна обвивка около всеки косъм. Така косата става по-устойчива на студ. Съвременните силикони са безопасни и ефективни – те са обозначени в съдържанието на продукта с имена като Dimethicone (и разни други с окончание -cone), Dimethiconol, Dimethiconum, Polysiloxane.

Не си мислете, че са ви нужни нечовешки усилия, за да махнете „силикона“ от косата си. Това става с помощта на всеки обикновен шампоан. Силиконът не е продукт на нефтопреработването, както погрешно е прието да се смята. Това са силициеви органични вещества като пясъка, стъклото, само че със синтетични добавки.

Всъщност особен акцент трябва да бъдат неизмиваемите продукти – серуми и балсами, в състава на които има хидролизиран кератин – роднина на протеина в косата. Той осигурява необходимите аминокиселини, уплътнява и дава живот на косата.

Запомнете, че за косата е опасно да измръзне. През зимата при минусовите температури може да се случи и това. Последствията могат да бъдат доста тежки като прекомерна чуливост, цъфтеж… В такива случи винаги слагайте шапка. В гардероба си трябва да имате поне 3 любими модела за различни стилни поводи. 😉

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*