Какво да правите, докато дойде пролетта?
19.02.2018 iamfashion

Голям шоколад в петък и си лягайте рано

За всички, които ме познават добре, е ясно, че мразя зимата. С малки изключения – в дните а първия сняг, по време на дълите почивни дни, но не защото са празници, а защото е спокойно, тихо и сякаш сме в нирвана. И толкова! Иначе… какво? Липсва ми витамин Д, липсва ми слънцето, липсва ми лятната форма, свежите плодове, липсва ми настроението… В края на февруари започвам да изпадам в крайности – прекалявам със сладкото, с мързела… И се чудя как да уплътня колоритно и продуктивно оставащото време до края на април например.

Обикновено петък е денят, в който си казвам, че имам заслуга за най-големия черен шоколад, но това не означава, че мога да си позволя да бъда в това настроение през цялата седмица. Но има други ефективни неща, с които не само изтичането на зимата става по-леко и поносимо, но и усещам супер готина промяна у мен.

Какво можете да направите като мен?

Възстановете режима си за сън

Реших, че да си лягам рано и да се събуждам рано е най-доброто средство против „зимна форма“. В идеалния случай мога да си легна в 22:30 и да стана в 06:00 сутринта. Но пък това ми осигурява една прекрасна сутрин (за което ми помага фактът, че дъщеря ми мина първа смяна в училище). Признавам, че основното, което проработи, е да оставям телефона си на другия края на стаята, за да се налага да ставам сутрин, за да изключа алармата. Помага! В началото е трудно, но колкото по-рано съм си легнала, толкова по-лесно е това ставане сутрин. Основният бонус е, че тези два допълнителни часа мога да ги посветя на себе си – на собственото си развитие. Като се замисля, това са минимум 8 часа повече за седмицата. Не казвам, че трябва да се събуждате в 5:30, но половин час по-рано е от голямо значение в дългосрочна перспектива.

Създайте си нов навик

Всяка сутрин може да правите нещо за себе си – не е нужно да е фундаментално. Може да медитирате, да визуализирате, да четете, да се упражнявате, да си водите дневник… Каквото и да е – тези 10 минути са решаващи за промяната ви. Дори и една минута да отделите за някое от тези неща, правете го всяка сутрин, за да го превърнете в навик. В крайна сметка резултатът ще бъде – един нов полезен навик до началото на пролетта. Може да ви звучи нереалистично, но поне опитайте. Аз започнах да си правя бани на устата с кокосово масло (онова жабурене по 20 минути), след което си правя шейк с ферментирало оризово мляко, банан, чия и… за рецептата друг път.

Напълнете живота си с цветове, светлина и ухания

Колко дълго може да носите черно, сиво, кафяво… почти един и същи цвят? Имам няколко ключови цветни елемента в зимния си гардероб – поло, шал, лак за нокти… И, когато започна да ги слагам през ден, означава, че краят на зимата е близо. Все още свиквам с факта, че около мен има толкова много цветове и че мога да ги вкарвам в ежедневието си по много различни начини. Светлината – същото е и с нея. Обожавам свещи. Всяка вечер паля по няколко. Но не само – паля и всички лампи. У дома са много 🙂 Животът така става по-светъл и ярък. Малките неща наистина работят! Дори и сега до мен гори ароматизирана свещ с иланг иланг, виждам и кремът ми за ръце с ухание на лавандула… Настроението ми се връща, а енергията се появява изневиделица сякаш

Не е трудно да се досетя, че на повечето от вас им е тежичко да преживяват втората половина на зимата. Но опитайте да направите това, което правя аз. И нека очакването на пролетта започне сега, но да приключи с приятно усещане!

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*