Феноменът „Дали & Гала“
08.04.2018 iamfashion

Отношенията им са пример за свободна/истинска връзка

Романтичният живот на сюрреалиста Дали е толкова далеч от „нормалното“, колкото може да се очаква, но въпреки всичките странности той и съпругата му Гала са имали доста готина връзка. Ок, може би готина не е точната дума. Ммм, различна?! В крайна сметка са имали възможност да бъдат абсолютно и тотално истински и себе си в техните отношения, и това вероятно е най-доброто, което могат да си дадат един на друг партньорите.

Рускинята Гала (или Елена Ивановна Дяконова) се среща и се влюбва в първия си съпруг – поетът сюрреалист Пол Елюар – докато е в санаториум в Швейцария. Тогава тя била на 17 г. и се лекувала от туберколоза. Те се оженили след няколко години, но малко по-късно срещнала и с 10 години по-младия от нея прохождащ в сюрреализма художник Салвадор Дали.

Когато се срещнали, Дали я попитал какво иска тя от него. Гала му отговорила: „Искам да ме убиете!“ Бил поразен! Да, тя била различна!

Тя изоставя Елюар заради Дали и по време на процеса за развода, съдът й отнема и дъщеря й Сесил. Спекулира се, че Дали е бил девствен, когато са се срещнали, а вероятно и цял живот, тъй като художникът имал фобия от женски гениталии и физически контакт. Техният брак бил отворен и взаимно се насърчавали да имат отношения и с други хора, включително и с бившия съпруг на Гала Елюар. Той самият си купил замък в Испания и я посещавал в дома й, но само след писмено разрешение за това от нея.

Дали и Гала са заедно до нейната смърт на 87-годишна възраст – тя умирана 10 юни 1982 г. След този драматичен момент Дали губи желанието си да продължава да живее и дори започва съзнателно да обезводнява организма си, за да изпадне в летаргия и така постепенно да сложи край на живота си. Както художникът казва за Гала: „Обичам я повече от майка ми, повече от баща ми, повече от Пикасо и дори повече от парите.“ Дали умира 7 години след музата си.

Снимки: Life Magazine
Споделяне: