Моето доволно НЕ
21.04.2018 iamfashion

Прочетете това и вашето също ще бъде толкова доволно

Колко пъти сте си казвали, че искате да изчистите пространството около себе си и в главата си за ново начало в живота си или поне за нещо свежо в ежедневието си…?! Подсъзнателно усещате, че старото пречи на пътя ви, дърпа ви назад и не позволява да докоснете желаното.

Има един въпрос, който ми помага да изляза от състояние на пренапрежение и да се фокусирам, независимо от шумотевицата около мен. Той звучи много просто:

„На какво да кажа НЕ, за да помогна на своето ДА?“

Какво правя на практика? В кофти моменти пиша на един лист от какво конкретно ще се откажа, какво ще спра да правя (обикновено са около 10 неща), като много важен е моментът – да напиша КОГА ще спра да ги правя тези неща. За да е още по-удобно за отказването ми, разпределям тези неща в три категории:

  1. проекти

  2. хора

  3. навици

Неврофизиологията казва някои неща по темата. Трудно или невъзможно е да се справим с масата от задачите си не защото не сме способни, а защото нарушаваме законите на физиката: капацитетът ни е ограничен и всичко, което го превишава:

а/ причинява стрес, напрежение, натиск…

б/ не се вписва и има тенденция да се увеличава дори.

Ето защо доволното, осъзнато и твърдо НЕ е толкова полезно. С негова помощ не просто се справям със стреса. С негова помощ се освобождавам от всичко излишно.

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*