Monday Motivation: Минимализъм в действие
11.02.2019 iamfashion

Звучи абсурдно, но е вече част от ежедневието на много от нас – струва си да се опитате да намалите вещите

Умереност!

Това са светлите интериори с минимум детайли.

Това са полупразните гардероби.

Това е естествената визия и грим Nude.

Това е стегнатото здраво тяло.

Това е аскетизмът като израз на стремежа за саморазвитие на съвременния човек.

Съвременните аскети взимат от технологичния свят най-доброто и са достатъчно мъдри да не попадат под властта му, и да съхранят личната си свобода и независимост.

#Минимализъм

Това е начин на живот, основан на разбирането за достатъчност. Противно на общоприетото мнение, минималистът не се стреми към самоограничението като цел сама по себе си. Смисълът на минимализма не е да се лишим от десетки маркови чанти при преместването в нов апартамент.

Минимализмът е начин на самоорганизация. Ограничавайки притежаваните от теб вещи до тези, които са достатъчни за базов комфорт, като в същото време това сякаш те освобождава от всичко излишно в живота като тежестта на спомени, задължения и обществени очаквания. Минимализмът в различните сфери на животa е освобождаване от всичко, което дърпа вътрешната ни енергия и замъглява фокуса на вниманието. Минимализмът ни прави по-щастливи.

Съзнателното потребление е основният принцип на минимализма. Навикът за импулсивни покупки по същността си граничи с характера на всяка друга зависимост. Така е устроен мозъкът ни: купувайки си вещи, ставаме щастливи, поне за малко. Но както и с други зависимости, в момента на осъзнаването на съмнителната полза от придобитото, моментната еуфория се изпарява.

Навикът за съзнателно потребление започва да се формира с почистването: на всички стари и ненужни, износени и счупени, остарели и изхабени вещи. „Защо трябва да нося целия този товар?“ Толкова ли е трудно да си зададем този въпрос

Настъпването на пролетта винаги ми е бил един от любимите моменти точно заради това – вътрешният импулс да почиствам. Започвам с гардероба си, с рафтовете с козметика, с кухненските шкафове, правя одит на покупките си и си избирам няколко стилни образа, които ме вдъхновяват за новото начало. Изваждам всички зимни дрехи и оставям само няколко базови комбинации: задължително бели тишърти (любимият ми стил за всичко), няколко чифта дънки и широки панталони, рокли, тренчкот и точка. Два-три клъча и една базова дамска чанта. Достатъчно.

Минимализмът не е да бъдеш строг със себе си!

Това е като да слезеш от „бягащата пътечка“ на културата на потреблението.

Това е да спреш да оценяваш себе си и обкръжаващите те с вещите им.

Това е да получаваш удоволствие от това, което притежаваш само днес.

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*