10. Антистатик: Романтично издание – от 12 до 21 май
14.05.2017 iamfashion

В ход е програмата на провеждащата се за седми път Платформата за танцови практики и теории „Без дистанция”/Teach back. Тя ни доближава до съвременното сценично изкуство, като част от Романтично издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

„Без дистанция” предлага разнообразие от възможности за вълнуващи, лични срещи. Тазгодишното й издание, което се осъществява в партньорство с влиятелната регионална мрежа за съвременен танц Номадска танцова академия, привлича с София много специални гости, които са сред задаващите новите тенденции в образователните модели за танца, в теорията и артистичната практика.

От стартирането на 12 май до днес видяхме:

В ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс – „DUO (couple dance)” /„Дует (танц по двойки)”/ на хореографа Брис Льору (Франция), ученик на легендарните Триша Браун и Мърс Кънингам, танцувал и в трупата на Анна-Тереза де Керсмакер – „Rosas”;

В Център за култура и дебат „Червената къща, носителят на европейската награда за млади хореографи за 2010 г. „Prix Jardin d’Europe” Драгана Булут (Сърбия/Германия) представи на зрителите пърформансъа й „Market of Love” („Борса за любов”), който проследява „хореографията” на актуалната социална представа за любовта и начините, по които чувствата биват превърнати в продукти за покупко-продажба.

На 18 май от 17 часа в Гьоте институт България, за пръв път в страната имаме шанса да чуем и видим на живо Руди Лерманс – един от най-значимите изследователи и теоретици на съвременния танц в Европа днес. Той ще представи книгата си „Moving Together”, предлагаща задълбочен, но разбираем поглед върху развитието на съвременния танц в Белгия и на континента през последните три десетилетия. Изграждайки артистични портрети на емблематични хореографи като Анна-Тереза де Керсмакер, Мег Стюарт и други, текстът прави интересен анализ на променените условия и новите начини на артистична работа в нашия свят.

„Без дистанция” предвижда и още една първа среща: с новаторския образователен формат Co-Teaching. С него ще бъдат запознати участниците в 4-дневния уъркшоп, воден съвместно от Гизела Мюлер (Германия), директор на образователната програма на престижната танцова организация Танцфабрик в Берлин, танцовият артист и ментор Деян Сърхой (Словения) и българският хореограф Росен Михайлов.

Уъркшопът Co-Teaching, както и представянето на книгата на Руди Лерманс, се осъществява в партньорство с Гьоте-институт България.

Хореографът и танцьор Кевин Джийн (Франция), работил с изтъкнатите имена на френския постмодерен и нов танц като Стефани Обин, Одил Дюбок и Мириам Горфинк, който гостува в артистичната програма на „Антистатик” с „Едни други райски места”, ще проведе и 3-дневен уъркшоп със същото име. В него той ще работи с професионални артисти в сферата на танца, театъра и пърформанса.

„Без дистанция” не спира да развива заложените от самото й възникване стремежи: да създава контекст за обмен на идеи и практики между професионалисти посредством образователни формати, да въвежда най-новите теоретични концепции и да търси нестандартни начини за общуване с публиката.

Платформа ”Без дистанция”/ Teach back e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България, като представители на мрежата Номадска танцова академия, с подкрепата на Програма “Култура” на Европейския съюз, Столична програма “Култура” за 2017, Министерство на културата на България, Гьоте-институт България, Френски институт и „Театроскоп” в рамките на FranceDanse Orient-Express

Повече за фестивала можете да научите на antistaticfestival.org, както и на страницата ни във Фейсбук facebook.com/Antistaticfest.

Медийни партньори на фестивала са телевизия Bulgaria ON AIR; Портал за култура, изкуство и общество „Култура”; лайфстайл платформата Vibes.bg; медийна компания „Нетинфо” и vesti.bg; интернет портал dir.bg и онлайн пространство за култура https://impressio.dir.bg; уеб списание Madame Bulgaria.

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*