Мария Колева: „Balkan Fashion Week 2017 показва, че нивото на работата ни е високо оценено!“

Мария Колева: „Balkan Fashion Week 2017 показва, че нивото на работата ни е високо оценено!“
18.05.2017 iamfashion

Срещаме се с Мария Колева, председател на Balkan Fashion Week, която ще се проведе през юни в Nu Boyana Studios в София, за да узнаем повече любопитни подробности за организацията на модното събитие. 

Как се роди идеята за концепцията на 2-то издание на Balkan Fashion Week?

Нашата глобална идея е свързана с това да реализираме нетрадиционни, по-зрелищни и артистични модни дефилета, каквато е и тенденцията в модния свят напоследък. Стараем се да създадем една различна модна платформа, която да представя дизайнерите в една по-космополитна и градска среда. Пътувайки и посещавайки различни седмици на модата по света събираме впечатления и добри идеи, които искаме да реализираме тук в България. Влизайки в партньорство с Nu Boyana Studios ние получихме възможност за интересна и разнообразна локация, от която се роди и темата на второто ни издание “Модата среща киното”. По същото време благодарение на познанството ни с модната икона и популярен фешън блогър Даян Перне успяхме да осъществим още една наша идея да реализираме филмов фешън фестивал като част от седмицата на модата, което доразви и допълни цялостната концепция на Balkan Fashion Week 2017.

Как убедихте Даян Перне да се включи в седмицата на модата с нейния култов филмов фестивал ASVOFF, който за първи път ще бъде проведен извън Париж?

Истината е, че първоначалното ни желание бе да представим само част от фестивала “ASVOFF”, да направим скрийнинг на събитието, което се провежда редовно в Париж. След първото си посещение в България, Даян се влюби в Киноцентъра и нашата идеята. Тя самата ни изненада приятно като ни предложи да преместим цялото 9-то издание на фестивала в София. Най-интересното е, че това е прецедент, фестивалът е обикалял света, но за първи път редовното му издание ще се случи извън Париж.

Мислите ли, че Balkan Fashion Week може да постави модната сцена в България на световно ниво?

Това е целта ни и вярваме, че сме по пътя на постигането й. Балканите раждат много модни таланти, те трябва да бъдат показани на света, трябва да им се даде и възможност за реализация на по-големите световни пазари. Преди всичко обаче трябва да се промени манталитета на хората тук, мисленето ни трябва да бъде по-широко, светът вече е с отворени врати.

Колко време отне подготовката на Balkan Fashion Week 2017?

Мога да кажа, че буквално след края на първото издание започнахме работа по това издание. Пътувахме много, събирахме информация и идеи, създавахме контакти, обогатихме екипа си с международни кадри и така вече почти една година работим усърдно, за да създадем това, което предстои.

Има ли модел, върху който стъпвате в организирането на седмицата на модата?

Да определено. За да имаме успех и да създадем една стабилна модна структура трябва да взаимстваме и да се учим от най-големите и развити в бранша, т.н. големите 4 (BIG4) LFW, NYFW, MFW и PFW. В реализирането на това издание сме се стремяли да изградим концепцията, както и програмата си по техен пример. Успяхме да заразим с идеята си и да привлечем в екипа ни сериозни професионалисти, реализирали се и доказали опита си в модния сват навън. С тяхна помощ успяхме да изградим и самата организация близко до модела на големите седмици на мода.

Какви са трудностите, които срещате?

Най-често срещаме липса на вяра, както и познания у хората, тук на Балканите. Иска ни се да променим масовото мнение, което не разглежда модата като сериозен икономически сектор. Днешният източно европейски жител пътува, опознава и вижда целия свят, но в същото време ограничава съзнанието си до границата на страната си. Балканите са екзотично и атрактивно място за публиката навън, трябва да се стремим да променим манталитета и ограниченото си мислене. По-често ни критикуват, вместо да ни похвалят, а има защо.

Какво ви кара да вярвате в успеха на събитието?

На първо място това, че работим с доказан екип от професионалисти създава у нас усещането за успешна реализацията на проекта ни. Разбира се това, че едни от най-влиятелните личности в света на модата като Даян Перне, Тим Бланкс, Ерик Деймън и други популярни и знакови лица имат интерес към нашата работа и ще присъстват, също. Не на последно място и това, че едни от най-желаните и следвани в световен мащаб модни медии ще дойдат за да отразят Balkan Fashion Week 2017 също ни подсказва, че нивото на работата ни е високо оценено.

Как се събра екипа на организаторите?

В началото стартирахме като екип аз и Елена Алекси. Беше ни много трудно да се справим сами с толкова мащабна и сложна организация, затова поканихме да се присъдинят към нас и още няколко дейни и сърцати дами, които припознаха идеята като своя лична кауза.

Сега в основата на организацията сме 5 дами, всяка от нас е различна, което ни дава възможност да се допълваме хармонично. Даян Перне ни нарече FAB5, от fabolous 5 и сподели, че се радва, че толкова различни една от друга ние сме обединени от обща кауза и идея в името на модата.

Да поговорим за самите участници – на какъв принцип се прави селекцията на дизайнери?

Селекцията на дизайнери е изключително важна за нас. Вярваме , че за да бъде максимално полезна една такава платформа за израстване, каквато е Balkan Fashion Week, един дизайнер трябва да бъде достатъчно готов, като мислене, организация и дори производство. В селекцията си залагаме на качество, а не на количество.

Има ли ограничение в броя на участниците?

Самата структура на събитието позволява допускането на точно определен брой дизайнери за изграждането на интересна, разнообразна и все пак не прекалено натоварена за публиката програма. Радваме се на голям интерес от страна на дизайнерите не само от България и Балканите, но дори и извън пределите на Европа.

Дизайнери от колко страни към момента са заявили участие?

Освен от България, очакваме дизайнери от Сърбия, Гърция, Хърватска, Черна гора, Полша, Холандия, Франция, Обединеното Кралство и Русия. А най-голямата изненада е специалният ни гост Абед Махфуз, който ще покаже новата си колекция , идвайки с екипа си чак от Ливан.

Кое лично Вас ви впечатлява най-силно в предстоящото модно събитие?

Освен всички интересни личности, които очакваме, от които всяка една по отделно е достатъчно впечатляваща, аз лично съм изключително впечатлена от възможността за креативност, която локацията ни предостявя. Ще направим много интересни модни статични презентация, т.н. “модни инсталации”, един различен и модерен начин, по който дизайнер представя колекцията си като моден перформънс , облечен в темата и стила му.

Ако трябва с няколко думи да презентирате Balkan Fashion Week 2017 пред приятелите ви например, какви ще бъдат те/

Нека цитирам част от тийзърите, които заснехме в Nu Boyana Studio заедно с Даян Перне за предстоящото 9то издание на ASVOFF – “Очаквай неочакваното”!

 

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*