Просто за простото: бял тишърт

Просто за простото: бял тишърт
29.12.2018 iamfashion

Не е лесно да бъдем семпли

Белият тишърт (предпочитам да използвам чуждицата) е началото на всички начала в гардероба и база на всички бази. Можете ли да си представите съвременния гардероб без него? Не сте сигурни какво да сложите под сакото от туид? С какво да комбинирате шарената пола и бомбъра? Какво е най-подходящо за бежовото палто и сините дънки? Отговорът е очевиден!

Правилото е тишъртите да се купуват „насипно“ – в един и същ размер и в идентичен стил. Но ще ви разкажа как да изберете не просто бял тишърт, а точно този, който измежду стотици е идеалният за вас.

КРОЙКА

Всъщност има две възможности: прави и вталени. Изборът между двете е изцяло въпрос на вкус.

Може да се каже, че правата кройка сме я заели от мъжкия гардероб. А и тази кройка изглежда отлично в комбиинация с различни дрехи – с черни прави дънки или с пола молив.

Въпросът с дължината също се решава индивидуално, а подгъвът може да бъде прав или асиметричен – има една златна среда, която всеки сам трябва да балансира за себе си. Но веднъж откриете ли я, експериментите с белия тишърт стават излишни.

ДЪЛЖИНА НА РЪКАВА

Типичните опции – „половина“, „четвърт“, „осмина“ – са създадени, за да обслужват различните особености на ръцете. Не си струва да припомням, че по-пълните ръце е добре да се крият: може да ме обвините в откровен бодишейм (но аз съм против бодишейма).  Аз лично винаги търся опция, в която или да мога да навивам ръкава, или той да е перфектен за ръката ми.

Има още едно правило: колкото по-дълъг е тишъртът, толкова по-дълги са ръкавите.

НЮАНСИ НА БЯЛОТО

Този цвят, както всеки друг разбира се, има нюанси: от снежно студен до топла слонова кост. Според повечето стилисити комбинацията на няколко нюанс абяло в един сет ражда ужасен конфликт във визията. Но аз съм наблюдавала доста примери, които ме карат да мисля, че това правило е по-скоро архаично. Виктория Бекъм е живото доказателство. Тя комбинира едновременно три нюанса на бялото, но това родило ли е конфликт според вас? Белият тишърт всъщност винаги може да бъде избран лесно – той винаги трябва да изглежда чист и свеж.

Колкото по-студен е оттенъкът, толкова по-чист ще изглежда тишъртът – това е правилото.

ДЕКОЛТЕ

Базовите варианти са два: класическо обло деколте и V-образно. Изрязването под гърлото е вариант на първия с тази разлика, че диаметърът на кръга е по-малък и така приляга по-плътно по врата.

Как да изберете? V-образното деколте акцентира върху шията и деколтето, докато класическото обло деколте измества фокуса.

СЪСТАВ

Смята се, че най-добрите тишърти са от естествен материал: памукът е дишаща материя и може да се пере на високи температури. Аз избирам 100% памук, макар че съвременните примеси със синтетика и полиестер са по-добри по отношение на издръжливостта. Често си купувам и лен – не я гладя, никога 🙂

Но трябва да обръщате внимание не само на естествените влакна, а и на тяхното качество. Доброкачествените материи винаги са малко по-плътни, заради което запазват формата си по-добре и не се намачкват при най-малкото докосване. Но пък не трябва да се страхувате от смесените тъкани: малък процент синтетика само увеличава живота на любимия тишърт.

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*