Bulletproof кафе
01.05.2020 iamfashion

Не знам какъв точно трябва да бъде преводът на името на това кафе, но се превърна в едно от любимите ми.

Не е ново „изобретение“. Знам за него още от преди няколко години, когато започна да го промотира Дейв Аспрей – смятан за негов откривател. Той е предприемач от Силициевата долина, който страдал от наднормено тегло и решил да преобрази живота си с помощта на тренировки и здравословно хранене.

Та това кафе, според него, било в основата на преобразяването му.

ОК, не твърдя, че е здравословно, но за мен се превърна в традиция, тъй като ми доставя необходимата дневна доза полезни мазнини, от които имам нужда предвид възрастта ми и тънката ми кожа (май всеки има нужда от тях – не знам). По отношение на калории и хранителна стойност, то може да служи за отделно ядене в менюто за деня, но това не ме притеснява, защото:

  • зарежда с енергия задълго
  • оставя усещане за ситост за дълго време
  • подобрява храносмилането
  • повишава вниманието и концентрацията

Ето и рецептата:

  • 200 мл. прясно сварено кафе
  • 1 малка (по-малка от кафена) лъжичка кокосово масло
  • 1 малка лъжичка ги

По желание може да добавите канела, колаген или лесно смилаем протеин. Ако не пиете кафе, може да го замените с цикория. Всички съставки може да смесите в блендер или да разбиете с малък миксер за фрапе.

Благодарение на здравословните мазнини, оптималното съотношение на Омега-6 към Омега-3, витамини Д и К2, bulletproof кафето помага за подобряване работата на мозъка, метаболитните процеси в организма и храносмилането.

Това е накратко. По-долу следват малко повече подробности защо е полезно, ако ви се чете.

За кокосвото масло

Кокосовото масло се състои от 90% наситени мазнини, като повечето от тях са средноверижни триглицериди, които се асимилират добре. Най-голямо е количеството на лауриновата киселина, следват капринова, каприлова, миристинова и палмитинова киселина – не знам с подробности каква е функцията на всички тях, но във всички източници, в които търсих информация, са посочени като полезни. Линолеовата киселина в кокосовото масло е полиненаситена мастна киселина, а олеиновата е мононенаситена.

Полезните качества на коксовото масло са меко казано богати и разнообразни – облекчава стреса, помага при диабет, помага за красива кожа и коса, за здрави кости и зъби, за лекуване на инфекции, полезно е при сърдечни болести, за отслабване… Но нека не звуча като знахарка – прочетете сами в интеренет за кокосовото масло.

Основно това, че подпомага храносмилателната система и помага срещу стомашни заболявания, бе една от причините да се обърна към кокосовото масло. Аз лично съм имала проблеми с язва.

За ги (гхи)

Приготвям си го сама от години, като почти никога у дома не оставам без ги. Приготвянето му премахва млечния белтък и холестерина от маслото, като аз си купувам масло от магазини на мандри, за да бъде максимално пречистено още преди моето пречистване. С ги може да приготвяте всичко – да пържите, да печете, да варите, да мажете на филия. Като другите масла по време на готвене то не се разпада на свободни радикали. Ги всъщност е полезна мазнина, а всяка полезна мазнина помага за изгарянето на всички мазнини в тялото ни.

Ето защо ги и кокосовото масло са полезните мазнини, които ни помагат да отслабваме. Може би това е свързано с факта, че полезните мазнини помагат за доброто състояние на червата, а те са отговорни за имунитета ни и за цялостното състояние на организма.

Споделяне:

коментара (0)

Оставете коментар

Email адресът ви няма да бъде публикуван Задължителните полета са обозначени с *

*